fontit_kirjainleikkaukset_lisenssit_valinnanvaikeus

Mistä ilmaiset fontit julkaisuihin ja nettisivuille?

posted in: fontit 0

Kuvituksen hankinta netti- ja paperijulkaisuihin on nykyään aika helppoa lukuisten kuvapankkien avulla. Sopivien fonttien valinnassa voi sen sijaan mennä tolkuttoman paljon aikaa. On fiksua hyödyntää internetin tietovarantoa ja etsiä sieltä kautta jo valmiiksi yhteensopiviksi testattuja fontteja.

Hakusanoilla best free fonts löytyy hyviä artikkeleita, joissa on mietitty valmiiksi ajankohtaiset fonttivalinnat.

Hyvin karkea nyrkkisääntö sopivan fonttiparin löytämisessä on valita fontit, joissa on selkeät erot fonttityylissä: koristeellinen fontti kaipaa vastapainoksi yksinkertaisen fontin. Varma ja tasapainoinen julkaisu saadaan aikaiseksi, kun käytetään yhden fontin eri kirjainleikkauksia.

Esimerkiksi Franklin Gothic -fontista löytyy kuusi kirjainleikkausta. Joidenkin ilmaisten fonttien ongelma on se, ettei niistä ole saatavilla kuin yksi tai maksimissaan kaksi kirjainleikkausta. Jos valitset leipätekstin fontiksi tällaisen, esimerkiksi leipätekstin lihavointia ja kursivointia ei voi tehdä samalla fontilla. Leipätekstin fontiksi kannattaa valita fontti, josta on saatavana ainakin kursiivi ja lihavoitu kirjainleikkaus.

kirjainleikkaukset_fontit_oikean_fontin_valinta

Kuva e-kirjasta Taitavaksi taittajaksi. Erilaisia kirjainleikkauksia.

 

→ Tuore artikkeli, jossa esitellään 63 erilaista fonttia kuvineen

→ Yhteensopivia fonttipareja kuvineen

Voiko ilmaista fonttia käyttää huoletta?

Ilmaisia fontteja käytettäessä kannattaa tarkistaa, että fontti sisältää skandinaaviset aakkoset, jos julkaisu on suomenkielinen. Fonttipaketin mukana tulee yleensä myös lisenssiehdoista kertova tiedosto, joka tulee lukea huolella. Tässä on ote FontFabric -sivustolta ladattavien ilmaisten fonttien käyttöehdoista:

IMPORTANT! All fonts on the site available for free download (except “Baron” and “Muller Narrow”) can be used for both – personal and commercial projects!

Embedding:

You may embed the free fonts into any document you send to third parties. Such documents may be viewed, printed and edited by the recipients.

You may embed the free fonts into software or hardware products in which the fonts will be used by the purchasers of such products (PDF’s, WP templates, e-books, Website templates, Mobile Apps, etc.).

You may embed the free fonts into a web page with a @font-face declaration. You’re able to generate web-font packages from the font files in a third party program or generator.

Lisenssi antaa luvan käyttää fonttia myös kaupallisiin käyttöön tarkoitetuissa julkaisuissa. Termi embed kaipaa lisäselvennystä. Kun julkaisu tehdään taitto-ohjelmalla, kuten InDesign:illa, tiedosto valmistellaan pdf-muotoon painoa varten. Pdf-muunnossa fontit upotetaan julkaisuun, mikä varmistaa sen, että fontit ovat käytettävissä eli näkyvät muissakin tietokoneissa niin kuin pitääkin.

Ilmaista fonttia voi käyttää, kun tutustuu ensin huolella fontin käyttöehtoihin ja lisenssiin ja varmistuu, että käyttö on luvallista kyseisessä tapauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *