kuvapankki-internet-jesdesign

Kuvapankkeja joka lähtöön

posted in: kuvapankit 0

Kuvapankkeja löytyy nykyään yltäkylläisesti. Useat kuvapankit tarjoavat ilmaisia kuvia, joita voi käyttää vapaasti omiin tarkoituksiin. Tarkkana tulee kuitenkin olla, jotta käyttää kuvia niiden käyttöoikeuksia noudattaen. Kuvien käyttöoikeuksista olen kirjoittanut enemmän blogipostauksessani: Kuvahaku ja kuvien käyttöoikeus tutuiksi.

Vaikka kuvia  onkin runsaasti tarjolla, vielä runsaammin on niiden käyttäjiä. Miten löytää kuvapankkikuvia, joita ei tule vastaan joka sivustolta? Itse käytän noin kolmea tai neljää kuvapankkia, joiden listaa vaihtelen sopivin väliajoin. Lisäksi otan osan kuvista itse.

Aion kirjoittaa jokaisesta palvelusta pienen kuvauksen omien kokemuksieni pohjalta. Vaikka olen kuvauksissa kertonut myös kuvien käyttöoikeuksista, kehotan kaikkia näitä kuvapankkeja käyttävien aina tarkistamaan kuvan käyttöoikeudet erikseen. Olen merkinnyt mielenkiintoiset ja käyttöominaisuuksiltaan persoonalliset tai erilaiset kuvapankit vihreällä tähdellä.

 

»» Deposit Photos | https://depositphotos.com/

Maksullinen, ilmaisia kuvia ja muita tuotteita viikoittain rekisteröityneille asiakkaille. Todella kattava joukko ammattimaisia korkealaatuisia kuvia. Lisenssien (Standard ja Extended) sisältö selkeästi informoitu sivustolla. Hinnoittelu vaihtelee 0.28 – 6.46 € riippuen kuvien käyttötarpeesta. Mitä enemmän tarvitset, sitä halvempi on yksittäisen kuvan hinta. Palvelussa on silloin tällöin myynnissä 100 kpl kuvapaketteja noin 100 €: lla, joskus jopa halvemmallakin. Niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

 

»» Creative Market | https://creativemarket.com/photos

Maksullinen, mutta ilmaisia tuotteita joka viikko rekisteröityneille jäsenille. Valokuvien lisäksi paljon muuta julkaisuihin liittyvää materiaalia, kuten fontteja, grafiikkaa ja WP-teemoja. Tuotteet tulevat monesta eri lähteestä, joten hinnoittelu vaihtelee paljon. Sivusto on monen yksittäisenkin henkilön töiden markkinapaikka.

 

»» FreeImages | http://www.freeimages.com/

Ilmainen, sisältää myös maksullisia valokuvia ja vektorikuvia, jotka eroteltu omalle välilehdelleen. Kuvien lataaminen edellyttää palveluun rekisteröitymistä. Jokaisen kuvan käyttöehdot kannattaa käydä tarkistamassa erikseen: osa vaatii kuvaajan nimen mainitsemisen, osa ei. Hyvä kuvien suodatus/etsintä. Kuvat myös luokiteltu selkeästi ja yleensä löytyy sopiva ilmainen kuva.

 

»» Pixabay | https://pixabay.com/en/

Ilmainen, kuvahaku mahdollista myös suomeksi, mutta englanniksi haku antaa joskus parempia tuloksia. Kuvien lataaminen edellyttää Captcha-tekstin kirjoittamisen, jos ei ole kirjautunut rekisteröityneenä jäsenenä sisälle palveluun ja jos ei halua ladata täysikokoista kuvaa. Täysikokoisen kuvan lataaminen edellyttää kirjautumista sisään palveluun. Sisään voi kirjautua Facebook-, Google+-, Microsoft-tunnuksella tai Pixabayhin erikseen tehdyllä tunnuksella. Useimpien kuvien käyttö ei vaadi kuvaajan mainitsemista, mutta kannattaa tarkistaa käyttöoikeudet jokaisesta kuvasta erikseen.

 

Näistä kuvapankeista etsin kuvia vaihtelun vuoksi:


»» BURST | https://burst.shopify.com/

Ilmaisia elämänmakuisia kuvia, joissa voi olla Burst-kuvapalvelun lisenssi tai CC0-lisenssi. Kuvia voi käyttää kaupallisiin tarkoituksiin, muttei saa myydä tai jakaa samankaltaisten palveluiden kautta.

 

»» 123rf | http://www.123rf.com/

Maksullinen, myös ilmaisia kuvia rekisteröityneille jäsenille. Rekisteröityminen on ilmaista. Ilmaisten kuvien pankki on pieni ja kuvien käyttö omissa julkaisuissa edellyttää kuvaajan nimen mainitsemisen. Kuvia on n. 60 000 000 kpl eli valinnanvaraa löytyy. Kuvapalveluissa myydään pisteitä (credits), joita käytetään kuvien ostoon. Mitä korkealaatuisempi kuva (paljon pikseleitä) sitä enemmän pisteitä kuluu.

 

»» CG Textures | http://www.textures.com/

Ilmaisia ja maksullisia kuvia materiaaleista todella runsaasti, esim. kivistä, puista, pintamateriaaleista. Ilmainen ja kaupallinen käyttäjäprofiili. Ilmaisessa tilissä saa ladata 15 S (1024 px) tai 7 M-kokoista (1600 px) kuvaa päivittäin.

 

»» CUPCAKE | https://cupcake.nilssonlee.se/

Ruotsalaisen valokuvaajan Jonas Wimmerströmin CC0-lisenssillä julkaistuja ilmaisia valokuvia. Pienehkö galleria, josta puuttuu hakutoiminto.

 

»» Dreamstime | https://www.dreamstime.com/free-images_pg1

Maksullinen, mutta joitakin ilmaisia kuvia rekisteröityneille jäsenille. Kuvapankissa hulppeat 45 000 000 tuotetta. Ostetaan pistepaketteja, joilla voi ostaa yksittäisiä valokuvia tai ostetaan 5, 10 tai 750 valokuvaa ladattavaksi yhden kuukauden aikana. Eli jos ostat kymmenen kuvaa hintaan 55 €/kk, voit ladata enintään kymmenen kuvaa kuukaudessa. Käyttämättömät lataukset siirtyvät automaattisesti seuraavalle kuukaudelle eli niitä ei menetä. Hinnoittelun opettelu vie aikansa ja vähän mielenkiintoa ostamiselta.

 

»» Epicantus | http://epicantus.tumblr.com/

Ilmaisia, korkearesoluutioisia, vapaasti käytettäviä (CC0) yhden valokuvaajan (Daria N.) ottamia kuvia pienessä tyylikkäässä kuvapankissa.

 

»» EveryStockPhoto | http://www.everystockphoto.com/

Kuvien hakupalvelu, jossa kuvia voi hakea käyttöoikeuksien perusteella useista eri lähteistä (mm. Flickr, NASA, RGBstock, Morguefile). Rekisteröitynyt käyttäjä voi kerätä omia kuvasuosikkejaan kansioihin (tämä ominaisuus on monessa muussakin kuvapalvelussa) sekä osallistua kuvien arviointiin, lisätä avainsanoja sekä kommentoida palvelussa.

 

»» FINNA.FIhttps://finna.fi/

Suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden ilmaisia kuvia. Kuvien käyttöehdot vaihtelevat. Käyttöoikeustieto löytyy kunkin kuvan yhteydestä. Jos käytät aineistoa julkisesti, tekijä ja lähden on mainittava.

 

»» Flickr | https://www.flickr.com/creativecommons/

Ilmainen kuvapankki, jossa jokaisen kuvan kohdalla on tarkat käyttöoikeudet – osaa kuvista ei saa käyttää lainkaan. Creative Commons-käyttöoikeuksien opiskelu on paikallaan, jos haluaa käyttää tätä kuvapalvelua. Kuvia on paljon, mutta joukkoon mahtuu sekalaista materiaalia amatöörikuvaajien ja ammattivalokuvaajien kameroista. Jos jaksaa kaivella, saattaa löytää jotain, joka ei tule vastaan jokaisessa blogissa.

 

»» Foodies Feed | https://foodiesfeed.com/

Ilmaisia, realistisia kuvia ruoista. Kuvaaja on ruokien ystävä ja maailmanmatkaaja, joka päätti jakaa ottamansa kuvat ilmaiseksi – kuvia yli 1000. Lisäksi mahdollisuus ostaa oikeus korkealaatuisiin todella tyylikkäisiin kuviin ruoista. Nämä soveltuvat hyvin verkkosivuille ja blogeihin. Nyt tämän jutun kirjoittamishetkellä korkealaatuisia kuvia on 736 ja joka kuukausi kuvia tulee lisää. Kertamaksulla, esim. Individual Commercial 69 $, saa oikeuden kuviin ja uusiin, kuukausittain julkaistaviin kuviin. Tämä palvelu on eri sivuilla: http://premium.foodiesfeed.com/

 

»» Free Digital Photos | http://www.freedigitalphotos.net/

Ilmaisuus tämän kuvapankin osalta rajoittuu pienikokoisiin kuviin: leveys 400 px. Lisäksi tarvitaan kuvaajan mainita valokuvan yhteydessä. Bloggaajan näkökulmasta hinnoittelu on hiukan korkea, mutta toisaalta, jos juuri täältä saa sen täydellisesti sopivan kuvan, niin ok sitten. Pienin kuvakoko ilman kuvaajan mainintaa, 400 px, maksaa n. 3 € ja suurin, 4400 px, maksaa n. 10 €.

 

»» Freephotos.cc | https://freephotos.cc/enhttp://www.freefoto.com/index.jsp

Valokuvien hakupalvelu, joka kokoaa ilmaisia kuvia eri lähteistä.

 

»» FreeMediaGoo | http://www.freemediagoo.com/

Ilmaisia keskikokoisia kuvia käytettäväksi painotuotteissa ja digitaalisissa julkaisuissa. Kuvapankin koko pieni. Ei rekisteröitymistä, mutta mahdollisuus ryhtyä uutiskirjeen tilaajaksi, jolloin uusista kuvista saa tietoa sähköpostiin. Kuvaajan maininta ei ole pakollista.

 

»» FreePhotosBank | http://freephotosbank.com/

Ilmaisia pieni- ja keskikokoisia kuvia, joita käytettäessä kuvaajan maininta vaaditaan.

 

»» Freepic | http://www.freepik.com/

Tämä on tutustustumisen arvoinen kuvapankkiLaadukkaita kuvia, vektoreita, ikoneita, ja psd-muotoisia kuvia. Ilmaisia, jos lähde mainitaan. Ilmaiseksi käytettävien tuotteiden määrä 80 000. Mahdollisuus hankkia maksullinen jäsenyys hintaan 9.99 $ / kuukaudessa, jolloin valittavien tuotteiden määrä kasvaa 12 000 eikä lähdettä tarvitse mainita kuvia käytettäessä.

 

»» Freerange Stock | https://freerangestock.com/

Keskikokoinen kuvapankki, joka jakaa ilmaisia, korkealaatuisia kuvia rekisteröityneille jäsenille.

 

»» Gratiosgraphy | http://www.gratisography.com/

Pienikokoinen kuvagalleria, joka jakaa ilmaisia, huumorilla höystettyjä ja isolla sydämellä kuvattuja kuvia ilman kuvaajan mainintapakkoa. Valokuvaajan maininta on silti toivottua.

 

»» HELSINKIKUVIA.FIhttps://www.helsinkikuvia.fi/

CC BY-lisenssillä jaettuja ilmaisia historiallisia kuvia Helsingistä. Ladattavissa web-julkaisuun ja painokelpoiseen julkaisuun tarvittava kuvakoko. Tekijän nimi ja Helsingin kaupungin museo mainittava kuvan yhteydessä.

Rouvia Helsingin Eteläsatamassa vuonna 1910
Rouva Berta Fazer, konsuli Frans Stockmann ja rouva Edit Stockmann Eteläsatamassa Linnanlaiturilla vuonna 1910. CC BY 4.0 Sven Strindberg, N45932, Helsinkikuvia.fi.

 

»» Images Superfamous.com | http://images.superfamous.com/

Yhden valokuvaajan huima, pieni kuvagalleria, jonka kuvat ovat ilmaisia, mutta kuvaaja on mainittava kuvia käytettäessä. Kuvat ovat pääasiassa maisemakuvia ja osa korkealta otettuja ilmakuvia vuoristoista.

 

»» ISO Republic | http://isorepublic.com/

Tämä on tutustustumisen arvoinen kuvapankkiIlmaisia, korkealaatuisia ja tyylikkäitä kuvia, myös materiaalikuvia taustakuviksi. Myös maksullisia kuvapaketteja kohtuuhintaan: esim. 74 kuvaa marjoista ja hedelmistä maksaa 25 $. Sähköpostiosoitteella rekisteröitymällä saa tiedon uusista kuvista niiden ilmestyttyä.

kuvapankki-internet-jesdesign-parhaat

 

»» iStock | http://www.istockphoto.com/

Maksullinen, sisältää kuvia, vektoripiirroksia, äänitteitä ja videoita. Hinnoittelu suosii kuvien suurkuluttajia eli bloggaajalle aika kallis vaihtoehto, mutta  sisältää siis hienoja kuvia.

 

»» Jay Mantri | http://jaymantri.com/

Ilmaisia, keskikokoisia ja realistisia kuvia yhden miehen kuvagalleriasta. Jay Mantri jakaa seitsemän uutta kuvaa joka torstai. Tyyli on persoonallinen. Kuvia saa käyttää vapaasti eikä kuvaajan mainintaa tai rekisteröitymistä tarvita.

 

»» kuviaSuomestahttps://kuviasuomesta.fi/

Ilmainen suomalainen kuvapankki. CC0-lisenssillä varustettuja kuvia Suomesta.

 

»» Life of Pix | http://www.lifeofpix.com/

Ilmaisia, korkealaatuisia kuvia, joiden käytölle ei anneta rajoituksia (CC0). Tunnelma kuvissa vahva, muttei kovin houkutteleva. Kostailettomille julkaisijoille sopivia kuvia.

 

»» Magdeleine | http://magdeleine.co/

Ilmaisia, korkealaatuisia ja todella kauniita ja koskettavia kuvia, jotka valittu galleriaan huolella. Kuvien käyttöoikeudet vaihtelevat kuvaajan mukaan. Osa kuvista on käytettävissä vapaasti, osassa pyydetään kuvaajan maininta eikä muokkausoikeuksia anneta.

 

»» Morguefile | http://morguefile.com/

Ilmaisia, palvelua käyttävien valokuvaajien ja harrastajien kuvia. Jos kuvia käyttää muokkaamattomana edelleen omissa julkaisuissa, kuvaajan nimi on mainittava. Palveluun voi ladata myös omia kuvia periaatteella: Kun antaa niin saa. Koska valokuvaajien kirjo on suuri, joukkoon mahtuu myös vaatimattomampia räpsyjä, mutta myös helmiotoksia. Palvelu kannustaa rekisteröitymistä yhteisön jäseneksi, jolloin pääsee myös itse osallistumaan kuvien tykkäämiseen ja kommentointiin. Jopa maksullinen palvelu on houkutteleva: saat 25$:lla vuosilisenssin kaikkiin vanhoihin huolella valittuihin kuvapaketteihin sekä online-kuvankäsittelyohjelman käyttöön. Toisaalta tuoreet kuvapaketit saa myös ilmaiseksi sähköpostiin.

 

»» Moveast | http://moveast.me/

Ilmaisia, vapaasti käytettäviä (CC0) kuvia maailmanmatkaaja-valokuvaajalta.

 

»» New Old Stock | http://nos.twnsnd.co/

Ilmaisia vanhoja kuvia käytettäväksi ei-kaupalliseen tarkoitukseen.

 

»» Pexels | https://www.pexels.com/

Ilmaisia, vapaasti käytettäviä ja korkealaatuisia kuvia (CC0), jotka on poimittu muilta ilmaisia kuvia jakavilta sivuilta, kuten Usplash, Gratiosgraphy ja Little Visuals. Kuvapankissa on 10 000 kuvaa. Määrä lisääntyy 1500 kuvalla joka kuukausi.

 

»» Photo Everywhere | http://photoeverywhere.co.uk/

Ilmaisia korkealaatuisia ja nettikäyttöön tarkoitettuja matkakuvia Iso-Britanniasta, Australiasta ja Euroopasta. Yli 3000 kuvaa, ei rekisteröitymistä, mutta kuvapankki mainittava kuvien käytön yhteydessä (CC BY 2.0). Kuvien upotus suoraan verkkojulkaisuihin on mahdollista.

 

»» PicJumbo | https://picjumbo.com/

Ilmaisia, korkealaatuisia kuvia yksityiseen ja kaupalliseen käyttöön. Kuvan lähdettä ei tarvitse mainita ja sähköpostin antaneille rekisteröityneille käyttäjille lähetetään tietoa uusista kuvista. Kuvat ovat peräisin yhdeltä valokuvaajalta (Viktor Hanacek). Kuukausi- tai vuosimaksulla on mahdollista saada 1500 lisäkuvaa kohtuuhintaan.

 

»» Pickup Image | http://pickupimage.com/

Ilmaisia, vapaasti käytettäviä (CC0) valokuvia ja ClipArt-kuvia useilta eri valokuvaajilta ja tekijöiltä. Kuvaajan maininta ei välttämätöntä, mutta kuvien lataaminen edellyttää rekisteröitymistä palveluun.

 

»» Picography | http://picography.co/

Pikkuinen kuvagalleria, jossa kuvat ilmaisia ja vapaasti käytetävissä (CC0). Uusia kuvia voi tilata sähköpostiinsa halutessaan joka kuukausi. Sivustolla niukasti tietoa kuvien lukumäärästä tai uusien kuvien lukumäärästä, mutta kuvat ovat kyllä keskimääräistä mielenkiintoisempia.

 

»» Rgbstock | http://www.rgbstock.com/

Suurehko kuvapankki, jossa kuvat ovat ilmaisia ja korkealaatuisia noin sadalta eri valokuvaajalta. Kuvia voi käyttää omiin projekteihin, kunhan kuvaa ei myydä kaupallisesti eteenpäin. Kuvien lataaminen edellyttää rekisteröitymistä palveluun.

 

»» Skitter Photo | http://skitterphoto.com/

Noin 800 ilmaisen ja vapaasti käytettävän (CC0) kuvan kuvapankki. Kuvien teemoina kaupunki, maisema, kukat ja ihmiset elämänläheisesti kuvattuina. Ei rekisteröitymistä, eikä kuvaajan mainintapakkoa, joskin kohtelias kehotus mainintaan.

 

»» SplitShire | http://www.splitshire.com/

Yhden valokuvaajan ilmaisia, myös kaupallisesti käytettäviä valokuvia, joissa näkyvissä elämisen maku ja persoonallinen kuvaustyyli. Kuvissa on miehistä energiaa ja näkökulmaa, joka johtuu osittain kuvien muokkaustyylistä. Pientä korvausta vastaan, saat yli 500 kpl kuvapaketin zip-tiedostona pilkkahintaan.

 

»» StockSnap.io | https://stocksnap.io/

Tämä on tutustustumisen arvoinen kuvapankkiCCO lisenssillä jaettuja kuvia, jotka valmiiksi kategorioitu.Kuvalistauksen alussa maksullisen kuvapankinkuvia,j otak merkitty vasemman yläkulman tähdellä. Uskottavan oloisia valokuvia – ei liian sliipattuja. Selkeästi merkitty katsojien, tykkääjien ja latausten määrä sekä kuvan koko.

 

»» Stokpic | http://stokpic.com/

Yhden valokuvaajan (Ed Gregory)  ilmaisia, vapaasti käytettäviä kuvia (CC0, mutta ei saa myydä sellaisenaan eteenpäin). Hurmaavia ja realistisia kuvia, joita ei tule vastaan missään muussa kuvapalvelussa.

 

»» StockUp | https://www.sitebuilderreport.com/stock-up

Ilmaisten kuvien kuvahakupalvelu, jossa poimintoja lähes 30 kuvapankista. Pääasiassa CC0-käyttöoikeudella varustettuja kuvia.

 

»» Stockvault | http://www.stockvault.net/

Yli 70 000 ilmaisen kuvan kuvapankki. Kuvia voi käyttää omiin ei-kaupallisiin projekteihin. Erillisellä sivustolla myös kuvia materiaaleista: http://www.texturevault.net/. Kuvia voi ladata ilman rekisteröitymistä.

 

»» unDrawhttps://undraw.co/illustrations

Vektorikuvia, joihin voi itse valita päävärin. Ladattavat tiedostot jok SVG- tai PNG-muotoisia. Kaikkia unDraw-sivustossa julkaistuja kuvia, resursseja ja vektoreita voidaan käyttää ilmaiseksi. Voit käyttää niitä ei-kaupallisiin ja kaupallisiin tarkoituksiin.

 

»» Unsplash | https://unsplash.com/

Ilmaisia, korkearesoluutioisia kuvia käyttettäväksi vapaasti CC0-käyttöoikeuksilla. Rekisteröityneet käyttäjät saavat 10 päivän välein 10 kuvaa suoraan sähköpostiinsa.

 

»» VisualHunt | https://visualhunt.com/

CC0-lisenssillä jaettuja kuvia useista eri verkkolähteistä. Lisäksi tämä kuvapankki jakaa esim. Flickr-kuvapalvelusta CC-lisenssoituja kuvia, joita voi käyttää sivustolta upottamalla. Pyytää  (muttei vaadi, koska kuvat CC0-lisenssoituja) mainintaa kuvan käytön yhteyteen, ja antaa tähän valmiit tekstit ja koodin.

 

»» Wikimedia Commons | https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

Yli 20 000 000 kuvan kuvapankki, jossa kuvien Creative Commons-luokitteluun perustuvat käyttöoikeudet näkyvissä selkeästi kuvan yhteydessä. Kätevä verkkosivuille laitettava html-upotuskoodi, jossa mukana tarvittaessa myös kuvaajan tiedot. Kuvien etsintä on hiukan hankalaa.

 

Päivitetty 30.10.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *