valkotasapaino-valotuksensaato-kuvankasittely

Kuvankäsittely kansalaistaidoksi

posted in: kuvankäsittely 0

Vierailen usein synnyinseudullani Itä-Suomessa, jossa lunta on talvisin yleensä runsaasti. Lumen kuvaaminen siten, että lumesta tulisi valkoista eikä harmaata, on haastavaa. Itse olen hiukan kärsimätönkin valokuvaaja enkä jaksa kuvaushetkellä hirmuisesti miettiä kuvan valotusta. Tunnelma ehtii vaihtumaan ennenkuin löydän oikeat asetukset. Lumesta saa valkoista, kun säätää kuvankäsittelyllä valkotasapainon eli käytännössä värilämpötilan ja valotuksen kohdalleen. Valotuksen säätöä, valo– ja  varjokohtien  säätöä sekä valkoisen ja mustan arvoja olisi myös hyvä päästä säätämään.

Tavallisen jpg-kuvan voi avata Photoshop Raw-ohjelmaan Open as (Camera Raw) -toiminnolla. Raw-kuva avautuu Photoshop Camera Raw-ohjelmaan, kun tiedostoa kaksoisklikkaa Resurssienhallinnassa. Jos sinulla on käytössä Adobe LightRoom, raw-kuvat kannattaa käsitellä siellä.

Tämä talvikuva on otettu ilman suurempia säätöjä järjestelmäkameralla. Tarkoituksena oli korjata valotus jälkikäteen Camera Raw-ohjelmassa. Alemmassa kuvassa on kuva korjauksen jälkeen.

 

ENNEN

ennen-kuvansäätöä-valotuksenkorjaus-valkotasapaino

JÄLKEEN

valotus_ja_valkotasapaino_rawkuva_photoshopcameraraw

 

Entäs jos ei ole aikaa säätämiselle?

Jpg-kuvia voi ihan hyvin parannella myös ilmaisohjelmilla, joissa valotuksen sekä valo- ja varjokohtien säätäminen on mahdollista. Itse käytän kännykässä Adobe Lightroomia. Tietokoneella teen nopeat säädöt jollakin ilmaisohjelmalla kuten Photoscape-ohjelmalla. Microsoft Storesta (Windows 10 -sovelluskaupasta) on nyt myös saatavana uudistettu versio vanhasta työpöytäsovelluksesta – nimeltään Photoscape X. Artikkelin lopussa olevassa videossa on näytetty, miten Photoscape X löytyy Windows 10 -sovelluskaupasta. Videolla näytän yksityiskohtaisesti esimerkkejä kuvankäsittelystä tälla ohjelmalla.

Tänä vuonna tein joulukortit Photoscape X-ohjelmassa. Homma hoitui nopeasti ja valmiit kortit tulostin Ifolor-kuvapalvelussa.

joulukortti-photoscapeX

Mitä valokuvassa voi parannella?

  • Rajata kuva uudelleen vapaasti tai tietyllä mittasuhteella. Rajauksella voi poistaa kuvasta kuvanryöstäjiä eli elementtejä, jotka vievät turhaan huomiota kuvauksen pääkohteelta. Myös sommittelun voi suunnitella uudelleen rajauksen avulla kuvan ottamisen jälkeen: rajaus (crop)
  • Suoristaa vinon horisontin: rajaus (crop) tai suoristus (straignten)
  • Vaalentaa koko kuvan värisävyjä: valotus (exposure), kirkkaus (brightness)
  • Vahvistaa värejä: kylläisyys (saturation)
  • Terävöittää: terävöitys (sharpness)
  • Vaalentaa tummia värisävyjä varjokohdissa: varjot (shadows)
  • Tummentaa vaaleita värisävyjä: valokohdat (highlights)
  • Säätää värilämpötilaa: lämpötila (temperature), valkotasapaino (white balance)
  • Säätää kontrastia (tummien ja vaaleiden sävyjen suhdetta): kontrasti (contrast)

 

Kuvankäsittelyn pikakurssi (n. 30 min) Photoscape X-ohjelmalla

Kuvankäsittelyohjelmia voi käyttää aika rennolla otteella halutessaan ja jättää ammattimaiset kikkailut ammattivalokuvaajille. Tietyt kuvankäsittelyn perustaidot olisivat mielestäni kuitenkin lähes kansalaisvelvollisuus. Näistä ensiksi mainittakoon kuvan koon pienentäminen ja ylipäätään kuvan koon käsitteen ymmärtäminen. Toiseksi tärkeintä olisi oppia kuvan värisävyjen säädöt ja kolmanneksi tulisi osata jakaa kuvia pilvipalveluiden kautta eikä sähköpostin liitetiedostoina.

Alla olevassa videossa näytetään kuvan koon muuttaminen ja usean kuvan koon muuttaminen samalla kertaa sekä värisävyjen säädöt eri tilanteissa. Photoscape X -ohjelmalla voi tehdä myös soveltavia harjoituksia, joita on myös mukana videolla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *