kuvien-kayttöoikeus

Internet-kuvahaku ja kuvien käyttöoikeudet

posted in: kuvapankit 0

Kuvahakua voi muokata kuvan käyttötarkoitusta varten

Hakukoneen kuvahaulla löytyy runsaasti kuvia. Mitä nämä kuvat oikeastaan ovat? Jos käytät esim. Googlen kuvahakua, kaikkiinternetissä julkaistut – käyttämiisi hakusanoihin liittyvät – kuvat tulevat hakutuloksiin. Yhtä hyvin jokin omalla verkkosivullasi oleva kuva voi tulla mukaan hakutuloksiin. Kuvien ei tarvitse sijaita kuvapankissa, vaan kuvahaulla listautuvat kuvat voivat olla peräisin miltä tahansa verkkosivulta. Hakutulokseen vaikuttaa kuvan nimi, otsikko ja kuvan vaihtoehtoinen (ALT) teksti verkkosivulla. Googlella on myös Tarkennettu kuvahaku-toiminto, jonka saa näkyviin helpoiten, kun on ensin tehnyt normaalin kuvahauan ilman suodatusta ja sitten menee rataspainikkeen kautta Tarkennettuun kuvahakuun. Siellä aivan viimeisessä valikossa on mahdollista lisätä hakuun suodatin, joka rajaa pois ei-sallitut kuvat. Valikon kohta: Vapaasti käytettyvissä, jaettavissa ja muokattavissa listaa kuvat, joita voit käyttää esimerkiksi blogissa tai powerpoint-esityksessä. Tämän kuvahaun hyvänä puolena on suomenkielisyys. Kuvia voi hakea suomalaisilla hakusanoilla.

Google Tarkennettu kuvahaku: https://www.google.fi/advanced_image_search

 

Creative Commons -kuvahaku

Jos hakusanat taittuvat myös englanniksi, turvallinen reitti kuvien etsimiselle on Creative Commons -haku eli CC Search. Siitä on saatavana oma sovellus esimerkiksi iPadiin. Creative Commons on amerikkalainen vuonna 2001 perustettu järjestö, joka tarjoaa työkalun julkaistavien kuvien tekijänoikeuksien määrittämiselle. Kuvia tarvitseva voi määrittää CC Search-palvelussa kuvahaun käyttötarkoituksen mukaisesti. Lyhykäisyydessään kuvien jakaja voi määrittää lisenssit seuraavasti:

  1. BY = By Attribution = alkuperäinen kuvaaja tulee mainita kuvan yhteydessä
  2. NC = NonCommercial = kuvaa ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin
  3. ND = NoDerivatives = kuvaa ei saa muokata, mutta sitä saa käyttää sellaisenaan
  4. SA = ShareAlike = kuvaa saa käyttää omissa julkaisuissa vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä kuvaa

CC Search = https://search.creativecommons.org/

CC Search -palvelun etusivulla on listattuna kuvapankit tai muut julkaisujen jakopaikat, jotka käyttävät Creative Commons -lisenssejä. Esimerkiksi tämän artikkelin otsikkokuva on etsitty CC-kuvahaulla Pixabay:stä. Myös Flickr ja Wikimedia Commonskäyttävät Creative Commons lisenssejä. Pixabayn kuvat ovat yleensä vapaalla lisenssillä varustettuja = CC0 = Public Domain = vapaasti käytettävissä, myös kaupallisesti, alkuperäistä kuvaajaa ei tarvitse mainita.

Kuvahaku, Creative Commons, public domain

 

Copyright © -merkinnän käyttäminen valokuvissa

Valokuvaajalla on yksinomainen oikeus määrätä kuvansa käyttötapa 50 vuotta kuvan ottamishetkestä. Jos onnistut kuvaamaan ainutkertaisen valokuvateoksen, valokuvan suoja-aika on 70 vuotta. Käyttääkseen jonkun toisen ottamaa valokuvaa, johon ei ole liitetty kuvan käyttöön oikeuttavaa CC-lisenssiä, tarvitaan siis valokuvaajan lupa valokuvan käyttämiseen omissa julkaisuissa. Kuvan käytöstä tulee tehdä kirjallinen sopimus, jossa voidaan eritellä tarkasti kuvan käyttötapa.

Omat valokuvat voi merkitä Copyright © -merkillä. Merkin perään laitetaan julkaisun ottamisvuosi ja tekijän nimi. Pienellä kirjoitettu Copyright-teksti ei tietysti suojaa vielä kuvaa väärinkäytöksiltä, mutta se kuitenkin nostaa väärinkäyttämisen kynnystä. Suurikokoinen kuvan päälle ulottuva vesileima on parempi ratkaisu.

Internetissä on myös ilmaisia ja maksullisia palveluita, joilla voit seurata, onko kuvaasi kopioitu laittomasti.

https://www.tineye.com/ (ilmainen)

https://www.digimarc.com/application/copyright (maksullinen)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *